16.05.2022

Kasvihuonepuuhailuita

Jes, vihdoinkin ilmat ovat lämmenneet niin paljon, että kasvihuoneeseen pääsee tekemään istutuksia. Pitkän talven jälkeen avasin suurella riemulla kasvihuoneiden ovet ja lähes samantien iski tahto paeta paikalta.

Kasvupenkit olivat aivan täynnä rikkakasveja. Niiden kanssa olen taistellut jo muutaman kesän, mutta yleensä kasvihuoneeseen on päässyt niin aikaisin, ettei rikkaruohojen kasvu ole vielä ehtinyt kunnolla vauhtiin. Mutta nytpä oli, sillä kasvihuoneissa on ollut lämmintä jo pitkään ennenkuin sinne on lumien takia päässyt.

Talvella pohdiskelin, että vaihdan kasvupenkkien mullat kokonaan, mutta en ennätä sitä nyt tekemään ja pohdin mielessäni, että rikkakasvustoa on niin valtavasti, ettei niiden kanssa pärjää koko kesää millään.

Olen pikkuhiljaa oppinut olemaan realistinen oman jaksamisen ja ajankäytön suhteen ja tiesin, että vaikka kiskoisin rikkakasvit mahdollisimman hyvin juurineen ja sen jälkeen istuttaisin taimet, niin loppukesästä tilanne olisi toivoton. Rikkakasvit tuppaavat kasvamaan niin valtavalla vauhdilla, etten ennätä niitä kurissa pitämään.

Kieltämättä koin pienen epätoivon hetken miettiessäni tulevaa kasvukautta, mutta sitten yht äkkiä mieleeni tuli, että jospa kokeilisin kasvihuoneessa mansikka katekangasta. Mitä enemmän asiaa pohdin, niin sitä paremmalta idea alkoi kuulostaa.

Joten kävin kasvupenkit läpi rikkakasvien osalta, lisäsin vähän multaa ja puolisoni kanssa virittelimme mansikka katekankaat paikalleen.

Leikkasin kankaaseen kolot paprikan taimille ja istutin taimet. Alku näyttää vallan lupaavalta.

En ole tällaista viritelmää koskaan kokeillut kasvihuoneessa, mutta katsotaan kasvukauden edetessä, että miltä se alkaa vaikuttamaan.

Muurahaiset tulevat varmasti olemaan yksi ongelma, sillä niitä on ollut kasvihuoneessa tähänkin saakka ja pohdin, että katekangas saattaa tarjota niille liian hyvät olosuhteet.

Toisena pohdin, että kuumeneeko multa liikaa kasvihuoneessa, kun siinnä on tumma katekangas päällä ja kolmantena, että alkaako sen alla pesiytymään etanoita valtavat määrät.

Eli en tiedä, tuleeko tämä loppujen lopuksi olemaan hyvä idea, mutta ainakin testaan. Pidetään peukkuja, että ratkaisu on hyvä.

Paprikat on nyt siis istutettu ja seuraavana istutan tomaatit. Melonit ovat pienehköinä pitkävartisina taimina vielä sisällä ja ne saavatkin sisällä kasvaa niin kauan, että yölämpötilat nousevat reippaasti.

Viikonloppuna kylvin muutamia kurkkuja, kesäkurpitsoita ja maisseja. Kurkut menevät kasvihuoneeseen samoihin aikoihin melonien kanssa. Molemmat ovat hyvin arkoja kylmälle.

Lavakauluskasvimaalla muutama laatikko on täynnä juolavehnää, mutta iso osa näyttää olevan ihan hyvässä kunnossa ajatellen tulevia istutuksia. Pohdiskelin laittavani myös juolavehnäisiin lavoihin katekankaan ja istuttaa niihin kesäkurpitsat.

Puuhaa siis riittää, mutta sehän on onneksi sitä ihanaa tekemistä!

Innolla uuteen puutarhakauteen!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme