30.05.2022

Hedelmäpuut kukkii

Nyt on se aika vuodesta, jolloin sydän alkaa läpättämään onnesta heti, kun astuu pihalle. Puutarhassa kukkii tulppaanit ja narsissit, mutta parasta on hedelmäpuiden kukinta.

Tämä on meidän puutarhan kauneinta aikaa.

Hedelmäpuiden kukinnan aloitti tutusti kriikunapuut. Joka vuosi harmittelen sitä, ettei hedelmäpuiden kukintaa saa taltioitua kuvaan yhtä upeana kuin se livenä on. Onneksi lähikuvat kuitenkin näyttävät, miten suloisen kauniita kukat ovatkaan. Nämä kriikunan kukat ovat hauskoja huiskuja.

Luumupuita meillä kasvaa useammassakin paikassa. Kaksi seuraavaa kuvaa ovat luumupuiden kukista ja ovathan nämäkin todella herkän kauniita.

Koristeomenapuu on täynnä nuppuja ja osa kukista onkin jo auennut. Päivä tai kaksi, niin puu on komeimmillaan. Kunpa tuleva sade ei pilaisi kukintaa, sillä täydessä kukassaan tämä todella vanha koristeomenapuu on todella huikean upea!

Omenapuissa on ihanan paljon nuppuja, eli tänä vuonna saadaan nauttia myös komeasta omenapuiden kukinnasta. Viime vuonna kukkia ei montaa ollutkaan, joten tämä on erittäin odotettua kukintaa. Kauaa ei enää onneksi tarvitse malttaa, jotta omenapuiden kukat aukeavat.

Meillä on puutarhassa alue, jota kutsumme kirsikkametsäksi. Se on jäänne ajalta, jolloin tila toimi siideri- ja mehutehtaana. Alueelta on poistettu valtavasti myös kirsikkapuita, mutta siitä huolimatta niitä on paljon. Sen verran alue on villiintynyt, että seassa on myös useita kriikunapuita, joka tekee sen, että ensin alueella kukkii kriikunapuut upeana ja heti niiden jälkeen aloittaa kirsikat.

Kirsikan kukkia saadaan vielä hetki odotella…

Päärynäpuiden kukat ovat minusta hedelmäpuiden aatelia. Kukat ovat melko suuria ja niin puhtaan, kauniin valkoisia. Päärynäpuiden kukinnan aikaan on pakko käydä vähän väliä ihailemassa niiden kaunista kukintaa. Nyt lähes kaikki kukat ovatkin avoinna, joten näky on huikean ihana.

Tänä vuonna täytyy kuitenkin sanoa, että kauneimman hedelmäpuun kukinta-palkinnon saa persikka. Pieni puu on täynnä näitä kauniita vaaleanpunaisia kukkia, joiden toivoisi kukkivan todella pitkään.

Hain persikkapuun kellarista reilu viikko sitten ja muutamassa päivässä se oli täynnä nuppuja, jotka avautuivat lämpimässä kasvihuoneessa todella nopeasti. Täytynee käydä siveltimen kanssa varmuudeksi tekemässä pölytyshommia, jotta saisimme taas satoa. Viime vuoden persikat olivat ehdottomasti maailman parasta herkkua!

Jostain syystä hyvin usein komeimpaan hedelmäpuiden kukinta-aikaan sataa vettä ja ikävä kyllä tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Onneksi sentään ei niin paljoa ole satanut, mitä sääennuste oli luvannut. Luumupuiden kukinta jäi sateen vuoksi ikävän lyhyeksi, mutta pidetään peukkuja, että nyt tulevat sateet olisivat niin maltillisia, että saisimme nauttia omenoiden, päärynöiden ja kirsikoiden kukinnasta pitkään!

Vähän olen huolissani pölyttäjien vähyydestä. Reilu viikko sitten vaahtera oli täynnä pölyttäjiä, mutta nyt hedelmäpuiden läheisyydessä niitä ei juurikaan kuulu olevan. Jospa lämpö toisi ne taas takaisin ahertamaan…

Ihanaa alkukesää!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme