28.06.2019

Kasvihuoneissa viidakkomainen tunnelma

Kasvihuoneissa alkaa olemaan jo melko täyttä. Kuvat pikkuisen hämäävät, eli ihan niin tunkua ei sentään vielä ole, miltä näyttää. Joka tapauksessa hyvässä kasvussa alkavat etenkin tomaatit jo olemaan.

Suuremmassa kasvihuoneessa on toisella puolella pääsääntöisesti tomaatteja, mutta toisella puolella on kurkkuja, meloneita, paprikoita, tomaatteja ja passionhedelmä. Vaikka nyt vasenpuoli näyttää lähes tyhjältä, niin uskoakseni olen sen kanssa vielä jossain vaiheessa pulassa, kun kasvu pääsee kunnolla vauhtiin.

Tomaateista olen pikku hiljaa alkanut poistamaan alimpia lehtiä, mutta vielä lehtimassaa riittää reilusti. Varkaat sentään ovat pysyneet melko hyvin kurissa. Ensimmäiset tomaatit ovat jo katon saavuttaneet ja tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa latvojen katkaisua heti, kun kattoon yletetään. Tarkoitukseni olisi, että sen jälkeen tomaatit alkaisivat keskittymään vain hedelmiensä kasvattamiseen ja kypsyttämiseen, ja saisin pääsääntöisesti sadon valmiiksi ennen talven tuloa.

Viime vuonna meillä oli keittiössä joka puolella pahvilaatikoita, jotka olivat täynnä raakoja tomaatteja, jotka odottelivat sisällä kypsymistä. Vaikka toisaalta oli kiva saada satoa pitkään, niin se oli myös todella hankalaa.

Tänä vuonna olen lannoittanut tomaatteja Neko luonnonkalilla ja Natria verijauholla. Kukintaa on riittänyt huimasti ja satoakin näyttää tulevan todella hyvin. Olen vähän huoleton lannoittaja ja mielelläni hoidan kasvien lannoituksen kerran tai kaksi per kausi, joten nämä tuotteet sopivat minulle erinomaisesti.

Ensimmäiset tomaatit päästiin herkuttelemaan juhannuksena. Ne olivat vain maistiaisia, mutta ei mene enää kauaa, kun tomaattisatoa riittää yllinkyllin syötäväksi. Kuvassa Citrina-lajike, joka on aivan ihana. Muistuttaa ulkonäöllisesti sitruunaa ja tekee valtavasti herkullista satoa.

Pienemmässä kasvihuoneessa kasvaa kiwanoja, pesukurkku, meloneja, paprikoita, tomaatteja ja yrttejä. Kiwano kasvaa komeasti, mutta toistaiseksi kukkia ei ole vielä näkynyt. Kiwanot ovat melkoisen piikikkäitä kasveja. Kuvittelin alunperin, että piikit ovat vain hedelmissä, mutta lehdet ja varsikin on täynnä pieniä piikkejä. Pehmeitä, mutta jäävät ihoon helposti kiinni.

Yrteistä meillä käytetään eniten oreganoa ja basilikaa. Molempia onkin kasvamassa reilusti. Tarkoituksena olisi molempia säilöä talven varalle. Kuitenkin näin tuoreeltaan ne toki ovat parhaimmillaan. Kunhan tomaattikausi pääsee kunnolla vauhtiin, niin meillä syödään valtavat määrät ihania tomaatti-basilika-oregano leipiä. Nam!

Paprikoita olemme saaneet jo toukokuusta lähtien. Osa taimista tekee vain pienen sadon, mutta osa näyttäisi kasvattavan todella monia hedelmiä. Tänä kesänä tarkoituksenani on tehdä lajike-vertailua maun lisäksi satoisuudesta. Tulevina vuosina pyrin keskittymään vain satoisiin lajikkeisiin.

Osa meloneista on jäänyt hyvin kitukasvuisiksi, mutta osa on lähtenyt hyvään kasvuun ja alkanut kukkimaan nyt. Pisimmällä on tämä vesimeloni, joka näyttää kasvavan todella nopeasti.  Oma kasvattamat melonit ovat todella herkullisia. Vaikka ne jäisivät pieniksi, niin silti maku on aivan ihana.

Ihanaa, että ollaan vasta kesäkuun lopussa. Vielä on hyvin aikaa hyötypuutarhan röyhähtää kasvuun, kukoistukseen ja satoon ennen syksyn tuloa. Satokausi on hiljalleen toki jo alkanutkin, mutta heinäkuussa päästään jo kunnolla sadon makuun!

Ihanaa kesäkuun loppua Sinulle ja upeaa heinäkuun alkua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme