20.10.2019

Kasvihuoneet talviteloille

Minun on myönnettävä, että tykkään huomattavasti enemmän kevään puutarhatöistä kuin syystöistä. Puutarhan talviteloille laitto ei ole suosikki puuhiani. On kiva luoda uutta, mutta jälkien siivoaminen ei aina innosta.

Kasvihuoneiden siivousta olen suunnittellut tekeväni jo muutaman viikon ajan, mutta aina on ollut jotain muka kiireellisempää. Oikeasti olen vain vältellyt hommaa.

Kasvihuoneet olivat aivan hirveässä kunnossa sen jälkeen, kun kasvit oli riivitty pois. Multaa oli ympäriinsä, tyhjät tukinarut roikkuivat valtoimenaan ja rikkaruohot rehottivat. Todella surullisen näköistä.

Kasvupedeistä kitkin rikkaruohoja jonkin verran, mutta käytäville ne saivat jäädä. Talvi ne siitä korjaa.

Vesitynnyrit tyhjennettiin ja vietiin varastoon. Tyhjänä ne voisi säilyttää kasvihuoneessakin, mutta ensi kesänä ne otetaan muuhun käyttöön, joten veimme ne nyt jo pois. Vesiastioiden tyhjentäminen kuitenkin on tärkeää, sillä ne halkeavat helposti, jos niihin jää vedet jäätymään.

Sain puolisoni avuksi kasvihuoneiden pesuun. Painepesurista oli suuri apu pesussa. Aiemmin olen harjan ja rätin kanssa pessyt kasvihuoneet ja se on todella työlästä. Yleensä pesu tuppaa jäämään kevääseen, jolloin kaikki liat ovat jo pinttyneetkin seiniin kiinni.

Ne kohdat, joissa kasvoi tomaattia, olivat hirveässä kunnossa. Pahimpiin kohtiin käytin avuksi tiskiharjaa, mutta yllättävät hyvin tuo lika irtosi pelkällä painepesurillakin.

Nyt kasvihuoneet odottavat ensi kevättä.  Tosin oreganot ovat vielä hyvässä kasvussa ja pidän peukkuja, että ne talvehtivat kasvihuoneen suojissa.  Ihana saada hakea vielä hetken ajan jotakin tuoretta kasvihuoneista.

Yksi iso syystyö on siis saatu tehtyä ja hyvillä mielin suljin tältä kaudelta kasvihuoneiden ovet ja siirryn suunnittelemaan, mitä ensi vuonna kasvihuoneissa kasvaakaan. Sen tiedän jo, että tomaatteja ei tule montaa, mutta kaikki muu on vielä arvoitusta itsellenikin.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme