27.06.2022

Kasvihuoneen kuulumisia

Tänä vuonna kasvihuoneessa ei ole samanlaista riemujuhlaa kuin aiempina kesinä. Viileällä alkukesällä ehkä on oma osuutensa, mutta suurin tekijä lienee liian vähäinen lannoitus.

Paprikat voivat hyvin ja ovat toipuneet hienosti alkukesällä tapahtuneesta katastrooffista (aiheesta lisää pääset lukemaan täältä https://jutunjuuri.fi/ihana-kesa/ ), mutta vesimelonit ja kurkut eivät kasva juuri ollenkaan. Tomaatit kukkivat, mutta niissä ei vielä ole raakileita.

Napostelupaprikoita olemme päässeet jo maistelemaan. Minibell Yellow ja Minibell Chocolate eivät maultaan olleet mitenkään erityisiä, ainakaan ne muutamat ensimmäiset joita maistelimme. Joko makuun vaikutti se, että hedelmän kypsymisvaiheessa ne pääsivät kuivahtamaan todella pahasti tai sitten ne eivät vain ole mitenkään erityisen hyviä. Eivät ne pahoja olleet, mutta vähän mitäänsanomattomia. Toivon kuitenkin, että vika ei ole lajikkeessa, vaan kasvuoloissa…

Vesimelonit kasvavat hyvin kitukasvuisesti. Aloitin niiden lannoituksen turhan myöhään, mutta sen jälkeenkin kasvu on ollut todella heikkoa. Nyt niihin on ilmestynyt ensimmäiset kukat, mutta muutoin taimet ovat surkean näköisiä. Jos kasvu ei lähde pian kunnolla vauhtiin, niin luulen, että jäämme tänä vuonna ilman omia meloneita.

Kurkuilla sama tilanne. Kasvu jurnuttaa täysin paikallaan ja tuntuu, ettei auta lannoitus eikä mikään. Kurkuista en kuitenkaan ole huolissani, sillä tiedän, että kun ne lähtevät kunnolla kasvuun, niin kasvu tapahtuu todella nopeasti.

Kasvihuoneessa kasvaa myös muutama hedelmäpuu ruukuissa. Persikka, aitoviikuna, sitruuna ja lime. Kokeilussa oli myös granaattiomena, mutta jostain syystä ne ovat heittäneet henkensä. Granaattiomenan taimet lähtivät hyvään kasvuun ja jonkun ajan kuluttua ne alkoivat kuolemaan. En ole keksinyt, mikä siihen olisi syynä, mutta toivon, että jostain syystä ne vielä heräilisivät.

Myös sitruuna ja lime ovat tämän vuoden hankintoja. Jännityksellä odotan, että miten niiden kanssa käy tulevaisuudessa.

Aitoviikunahan oli aivan kuoleman kielissä erään talven hiirihyökkäyksen jälkeen. Viime kesänä rungosta kuitenkin alkoi kasvamaan pieni oksa ja ajattelin antaa sille vielä mahdollisuuden. Kesän aikana puu vähän vahvistui ja nyt se näyttää jo ihan hyvältä. Satoa siitä ei toki tule ainakaan tänä kesänä, mutta iloitsen siitä, että puu voi hyvin.

Persikka on tämänkin kesän suurin ilahduttaja. Se näyttää voivan todella hyvin ja siinä on paljon raakileiden alkuja. Viime vuonna saimme 4 persikkaa, joista tosin vain yksi oli täysikokoinen ja muut olivat hyvin pieniä. Jospa tänä vuonna saataisiin jo vähän enemmän hedelmiä.

Ostin ruukussa kasvavaa jäävuorisalaattia, joista otin täysikokoiset lehdet käyttöön ja sen jälkeen istutin ruukut kasvihuoneeseen. Ajatus toki oli saada itselle ja perheelle salaattia, mutta kanat ehtivät ensin.

Ne ovat oppineet aiemmilta kesiltä, että kasvihuoneesta löytyy herkkuja. Sen vuoksi kasvihuoneiden ovilla on ollut esteet, mutta koska kanat eivät tänä vuonna ole sinne pyrkineet, niin esteet ovat jääneet laittamatta… Virhe! Mutta toisaalta, kasvihuoneen herkut kuuluvat koko perheelle, joten kaipa kanalaisillakin on oikeus käydä herkuttelemassa. Ainakin omasta mielestään.

Ensi kerralla kurkkaillaan, miltä näyttää tuleva satokausi hedelmäpuiden, viinirypäleiden ja marjapuskien osalta.

Nyt on lupailtu hurjaa lämpöaaltoa, joten muistakaahan nesteytys sekä kasveille että itsellenne!

Ihanaa keskikesää!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme