13.06.2022

Ihana kesä

Ihanaa, kun vihdoin voi sanoa, että on kesä! Lämpö hellii, mutta on saatu myös sateita. Aika mahtavaa näin puutarhaharrastuksen kannalta. Hedelmäpuiden kukinnat alkaa olemaan ohi kirsikoiden kukintaa lukuun ottamatta ja nyt seuraillaan, saadaanko satoa.

Uskoisin, että ainakin päärynästä on tulossa satoa tänäkin vuonna. Hjam! Omat päärynät ovat ihan super herkullisia!

Persikkapuun osalta näyttäisi lupaavasti sille, että satoa saadaan, mutta pienet hedelmän alut ovat niin arkoja kuivahtamaan ja tipahtamaan, etten uskalla riemuita ennen kuin paljon myöhemmin. Mutta toiveita sadosta on!

Kasvihuoneeseen laitoimme mansikkakankaan, sillä rikkaruohot alkoivat olemaan jo hallitsemattomia. Jännityksellä jäin seuraamaan, miten kangas kasvihuoneeseen soveltuu. Muutaman päivän kuluttua taimien istutuksesta kävikin pieni onnettomuus…

Laitoin kasvihuoneesta pienen luukun auki ja ajattelin, että käyn myöhemmin iltapäivällä avaamassa isommatkin ovet, kun alkaa enemmän lämpiämään. Päivä ei tuntunut erityisen kuumalle tuulen vuoksi, mutta aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Muutaman tunnin kuluttua menin kasvihuoneelle ja huomasin, että tuuli oli paiskannut pienen luukun kiinni ja kasvihuone oli todella kuuma… Ja näky oli todella hurja!

Kaikki paprikat olivat ihan henkihieverissä, sillä lämpötila oli kuin saunassa. En tiedä, olisiko tilanne ollut yhtään parempi ilman kangasta, mutta ainakin kaikki kasvien osat, jotka kankaaseen osuivat, olivat kuivahtaneet lähes korpuiksi.

Tomaatit, joita en ollut ehtinyt vielä istuttamaan ja jotka olivat lappeellaan kankaan päällä, kuolivat ja yksi paprikan taimi kuoli, mutta kaikki muut taimet ovat alkaneet koettelemuksesta toipumaan. Vanhoista lehdistä näkee vielä vaurioita, mutta uusia lehtiä on tullut jo vinhaa vauhtia. Uskoisin, ettei loppukesästä taimista huomaa enää mitään erikoista.

Harmitti kyllä todella paljon, mutta onneksi ei tämän kummemmin käynyt.

Puutarhassa kukkii nyt aivan ihanasti syreenit ja alppikärhöt. Tuntuu, että voisin haahuilla ympäri puutarhaa tuntikausia tekemättä oikeastaan yhtään mitään. Ihailen kukkia, kuuntelen lintujen laulua ja nautin vihreydestä.

Kun talvi tuntui olevan loputtoman pitkä, niin nyt taas muistaa nauttia kesästä!

Ihanaa kesäkuuta! Nauttikaanhan lämmöstä ja kasvun ilosta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme