21.03.2020

Ihana kevät

Luonto alkaa heräilemään ainakin Etelä-Suomessa. Olen nähnyt jo paljon kuvia puutarhoissa kukkivista krookuksista. Se tuntuu lähes taianomaiselle ajatellen, että on vasta maaliskuu.

Meidän puutarhassa ei ihan vielä niin pitkällä olla, mutta selvästi luonto jo alkaa heräilemään ja puutarhasta löytyy paljon ihmeteltävää.

Öisin on vielä kylmää. Viime yönäkin pakkasta oli lähes 10 astetta, eikä yöpakkasiin näytä helpotusta olevan tulossa. Se toisaalta vähän huolettaa, kun kasvu on jo alkanut ja yöt ovat niin kylmiä. Saa nähdä, miten se vaikuttaa kasveihin.

Meillä ei vielä krookukset kuki, mutta lumikellot ovat kukkineet useamman viikon. Minusta nämä ovat niin suloisia kasveja! Syksyllä täytyy ehdottomasti muistaa istuttaa lumikellojen sipuleita paljon enemmän.

Alppikärhö on jo lähtenyt kasvamaan. Tämä kasvaa tuijan juurella ja kiipeää sitä myöten. Viime kesänä puolisoni unohti tämän olemassaolon ja jyräytti ruohonleikkurilla kasvustoon. Osa oli niin huonosti kiinni tuijassa, että vain tipahti alas, mutta osa leikkaantui lähes maata myöten. Onneksi asia ei haitannut, sillä tämähän tuppaa harvenemaan alhaalta kasvun edetessä, joten välillä tekee ihan hyvääkin leikata vähän reilummalla kädellä. Käy se näinkin. 

Perennapenkeissäkin alkaa olemaan jonkin verran elämää. Taidan tänään alkaa siistimään niitä, sillä puutarhasormia syyhyttää ihan vietävästi. Jätän aina edellisen vuoden kasvustot talven suojaksi ja siivoan ne vasta keväällä. Meidän perennapenkit ovat siis melkoisen rumia tähän aikaan vuodesta.

Sisäpuutarhuroinnissa eniten tällä hetkellä iloa tuottaa vesiviljelyssä oleva paprika. Se on jo tekemässä nuppuja! Pavunvarren instagram-tililtä löytyy kuva, jossa on vertailu siitä, miten paljon kasvi on kasvanut tasan kuukauden aikana.Tuo ero on ihan todella merkittävä. Pavunvarren instagram-tilin löydät klikkaamalla tästä (klik klik).

Multaviljelyssä olevat paprikat sen sijaan ovat tänä vuonna olleet huonoja kasvamaan. Jostain syystä juuret eivät lähteneet kunnon kasvuun ja vielä kaksi viikkoa sitten paprikoissa oli vasta ensimmäisien varsinaisien lehtien pienet alut.

Katselin viime vuoden kuvia, joissa taimet olivat jo nuppuvaiheessa tähän aikaan vuodesta ja pohdin, että mikä ero kasvatuksessa oli ollut. Erona oli kasvualusta ja lannoitus. Viime vuonna käytössä oli BioBizz Light-Mix multa ja lannoitteena Starters-Packin tuotteet kasvun mukaan. Käytännössä siis olin aloittanut Root-Juicen käytön jo heti itämisen jälkeen ja siitä kasvun edetessä seurannut muiden lannoitteiden ohjeistuksia. Tuolloin kasvu oli todella mahtavaa ja aion jatkossa turvautua aina näihin tuotteisiin.

Koska näytti, ettei paprikoille tänä vuonna ala tapahtumaan mitään, niin halusin nähdä, että saanko niihin vauhtia ottamalla jälleen BioBizz Starters-Packin tuotteet käyttöön. 1,5 viikossa jo huomaa, että kasvu on lisääntynyt, mutta katsotaan, miten se tästä lähtee etenemään. Tällä hetkellä paprikat ovat pieniä ja hentoisia, mutta uskon tilanteen olevan jo parin viikon kuluttua selkeästi parempi.

Eilen oli kevätpäiväntasaus, eli päivä ja yö olivat yhtä pitkiä. Nyt valo jo riittää hyvin taimikasvatuksille, joten ei muuta kun kädet multaan myös niissä kodeissa, joissa ei ole lisävalaistusta käytössä.

Pavunvarren verkkokaupasta saat nopealla toimitusajalla hankittua näppärästi laadukkaat kasvualustat, lannoitteet, tarvikkeet ja siemenet, unohtamatta vesiviljelyjärjestelmiä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan vesiviljelyä. Se on helppoa ja Pavunvarren henkilökunta antaa niin hyvät ohjeistukset, että jokainen varmasti hommassa onnistuu.

Ilokseni pääsen vielä jakamaan teille alennuskoodin, jolla saatte alennusta yhdestä tilauksesta huhtikuun loppuun saakka. Kun syötät alennuskuponki kohtaan koodin BONARI10, saat tilauksestasi alennusta.

Pavunvarren verkkokaupan löydät täältä:  https://pavunvarsi.fi/

Ihanaa maaliskuun loppua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme