12.01.2020

Vuoden ensimmäiset kylvöt

Myöhästyin pikkuisen omasta aikataulustani ensimmäisien kylvöjen suhteen. Olen yleensä aloittanut kylvöt 1.1, mutta tänä vuonna aloitin vasta 7.1. Viikolla ei toki ole mitään  merkitystä kesän onnistumisen kannalta.

Käytin kasvualustana kookospähkinän kuoresta valmistettua BioBizz Coco-Mixiä. Mielenkiintoinen tuote, sillä se on kookosteollisuuden ylijäämämateriaalista valmistettua. Kuitua kompostoidaan, jonka jälkeen se pestään, kuivataan ja pilkotaan. Lopputuloksena on erittäin kevyttä ja ilmavaa kasvualustaa. En ole tuotetta aiemmin kokeillut, mutta mielenkiinnolla nyt seuraan, miten hyvin siemenet siinnä itävät ja taimet kasvavat.

Kylvökset pääsivät nauttimaan lämmitettävän minikasvihuoneen tasaisesta lämmöstä. Viime vuonna havaitsin itämisen olevan siinnä huomattavasti nopeampaa, kuin lämminvesivaraajan päällä, jossa yleensä olen idätykset tehnyt.

Kylvin pepinoiden, persimonin ja 12:n erilaisen paprikan siemeniä. Pepinot ovat itselleni siemenkasvutuksena aivan uusi tuttavuus, samoin persimoni. Mikäli persimonit sattuisivat itämään, niin satoa siitä tuskin on luvassa ainakaan ensi kesänä. Halusin kuitenkin sitäkin kokeilla, kun syömästäni hedelmästä löytyi siemeniä.

Pepinon kasvatusta olen kokeillut kerran aiemmin. Hankin silloin pepinon taimia, jotka kasvoivat hyvin, mutta eivät ikävä kyllä ehtineet satoon. Tarkoitukseni oli ottaa ne talvehtimaan, mutta innokkaat apulaiseni olivat vieneet nekin kompostiin syksyn siivouksen yhteydessä. Oma vikani. Ohjeistus; tyhjennetään koko kasvihuone, ei ehkä ollut järin hyvä.

Aiempina vuosina olen täyttänyt kasvihuoneet tomaateilla, mutta tänä vuonna tomaatit jäävät pieneen rooliin. Niitä en aio kasvattaa kuin parisenkymmentä. Lajikkeitakaan en ole vielä valinnut. Sen sijaan pääpaino tulemaa olemaan vähän eksoottisemmissa kasveissa. Kesän sato-odotukset eivät ole järin korkealla, mutta kaipaan uusien kasvien kokeilun tuomaa jännitystä ja iloa. Yritys, erehdys ja onnistuminen. Niissä on jotain viehättävää.

Suureen kasvihuoneeseen laitan erilaisia meloneita ja muita eksoottia kasveja, mikäli niitä keväällä taimina on. Siemenvarastoista löytyy vielä parisenkymmentä meloni lajiketta ja otin nyt siemeniä talteen itselleni uudesta lajikkeesta; limemelonista. Talven aikana aion maistella erilaisia meloneja ja ottaa niistä siemenet talteen. Katsotaan, miten itävät ja mitä niistä tulee. Vai tuleeko yhtään mitään. Meloneiden kanssa samaan kasvihuoneeseen laitan reilusti kukkia, jotka innostaisivat pölyttäjät hommiin. Tämän idea toki olisi se, ettei minun tarvitsisi tehdä pölytyksiä käsin.

Pienenpään kasvihuoneeseen laitan paprikoita, tomaatteja ja muutaman kurkun. Paprikoita istutan ehkä kolmisenkymmentä. Aika pienen kuuloisia taimiamääriä tälle vuodelle, mutta tämmöinen on ajatus ainakin tällä hetkellä. Koskaanhan ei tiedä, miten ajatukset lopulta muuttuvat.

Oli ihana päästä aloittamaan kylvöpuuhat ja nyt odottelen suurella innolla itämistä. Tiedätte ehkä tunteen, kun on pakko käydä monta kertaa päivässä katsomassa, että joko nyt olisi jotain ilmestynyt mullan pinnalle. Ja sitten lopulta, kun ensimmäinen siemen itää, on kasvun ihme jälleen uskomattoman upeaa seurattavaa. Toivottavasti ensi kerralla päästään jo ihmettelemään taimien suloisuutta.

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme