26.01.2020

Sirkkalehtien ihanuutta

Aloitin tämän vuoden kylvöt muutama viikko sitten ja nyt pieniä sirkkalehtisiä taimia onkin reilusti odottamassa koulintaa. Paprikat itivät huomattavasti paremmin kuin odotin ja yllätyksekseni myös pepinot itivät nopeasti.

Olin odottanut paprikoiden itävän huonosti, sillä siemenet alkoivat olemaan vanhoja ja siksi laitoin niitä reilusti. Muutama lajike on vielä itämättä kokonaan, mutta itäneiden osalta itämisprosentti on ollut lähes 100, eli taimista ei tule pulaa.

Taimet ovat edelleen lämmitettävässä minikasvihuoneessa. Minikasvihuoneen yllä on kasvivalo, mutta se on vähän turhan ylhäällä, joten taimet kärsivät valon puutteesta. Keittiöpuutarha on ollut muussa käytössä, mutta taimet selvästi hyötyisivät päästessään sinne, sillä siinnä valon pystyy laittamaan tarpeeksi lähelle. Kunhan saan keittiöpuutarhan tyhjennettyä, niin siirrän taimet sinne koulinnan jälkeen.

Taimien kehittyminen on jännää seurattavaa, kun ensin tuntuu, että sirkkalehtivaihe kestää ikuisuuden, mutta sitten, kun varsinaiset lehdet alkavat kehittymään, onkin kasvu todella nopeaa. Vaikka toisaalta odotan jo malttamattomana kasvun etenemistä, nautin silti sirkkalehtivaiheesta. Se on jälleen uuden alku.

Tämä on ollut todella kummallinen talvi. Tammikuu alkaa olemaan lopuillaan ja maa on lähes koko talven ollut sulana. Muutama päivä sitten saimme tänne Kouvolan seudulle pientä pakkasta ja lunta. Tosin, nyt lumi alkaa jo muuttumaan nuoskalumeksi, joten sulanevat piakkoin. Toivon mukaan kevät kuitenkin tulee ajallaan, sillä itse ainakin jo odotan sitä malttamattomana.

Kevät on itselleni erityisen rakasta aikaa. Toki kesä on upeaa, mutta kevääseen liittyy niin paljon odotusta, ihmetystä ja ihanuutta, että se ehkä on kuitenkin vuodenajoista itselleni rakkain. Näin puutarhaan, ja erityisesti hyötypuutarhaan, höyrähtäneenä luonnollisesti kesä ja syksykin on mahtavaa aikaa, mutta talven voisin skipata kokonaan. Olen siis nauttinut lumettomasta, pakkasettomasta talvesta täysin siemauksin.

Ensi kerralla paneudun vesiviljelyn aloitukseen. Jännityksellä odotan, miten aloittelija pärjää vesiviljelyssä!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme