Puutarhakausi alkaa olemaan auttamatta loppusuoralla, sillä ilmat kylmenevät kylmenemistään. Kasvihuoneet on nyt tyhjennetty ja viimeisemmäksi olen jättänyt yrttien säilömisen ja porkkanoiden noston.
Tänä vuonna sato ehti hyvin kypsymään. Vain pieni määrä tomaatteja ja paprikoita jäi raa´aksi ja ne tuotiin sisälle jälkikypsymään.
Nyt kun tietää, että nämä on viimeiset sadot tältä vuodelta, niistä tulee nautittua aivan eritavalla kuin satokauden ollessa kiivaimmillaan.
Vinkki: Raa ´at tomaatit saa helposti kypsymään, kun ne tuo sisälle huoneenlämpöön. Kypsyminen nopeutuu jos sekaan laittaa omenoita, sillä omenat erittävät etyleeniä, joka auttaa tomaatteja kypsymään nopeammin. Tosin ilman omenoitakin homma onnistuu vallan mainiosti.

Yrteistä sain käytettyä tuoreeltaan lähes kaiken. Ainoastaan lipstikkaa ja persiljaa jäi niin paljon, että niitä säilöin. Lipstikasta tein lipstikkasuolaa ja sen ohjeen löydät klikkaamalla tästä.
Persiljaa säilöin kahdella tavalla; osan laitoin pakkaseen ja osan kuivatin.

Kuivatin persiljat kiertoilmauunissa. Riivin lehdet leivinpaperin päälle ja laitoin noin 40 asteeseen pariksi tunniksi. Kun lehdet olivat niin kuivia, että ne murentuivat sormissa, nostin pellin pois uunista ja siirsin lehdet muovipurkkiin.

Kuivatut yrtit ovat erittäin riittoisia, sillä niitä ei tarvitse suurta määrää. Ne ovat 3-4 kertaa voimakkaampia kuin tuoreet yrtit, joten pieni määrä tuo riittävästi makua ruokaan.

Porkkanat saavat olla maassa vielä siihen saakka, kunnes pakkaset uhkaavat. Voi tosin olla, että ne ehditään syödä loppuun, ennen kuin talvi saapuu.
Seuraavassa postauksessa käyn läpi perinteiseen tapaan tämän vuoden onnistumiset ja epäonnistumiset. Niistä aina oppii tulevaa kasvukautta silmällä pitäen.
Ja sen jälleen päästäänkin jälleen miettimään uutta tulevaa kasvukautta!


