28.12.2020

Valmistautumista tulevaan puutarhakauteen

Joka vuosi heti joulun jälkeen siirrän katseen tulevaan puutarhakauteen. Lisävalaistus on mahdollistanut sen, että voin aloittaa esikasvatukset hyvissä ajoin. Lisävalon avulla voi kasvatuksia tehdä ympärivuoden, mutta itse kaipaan pientä taukoa puutarhahommista. Pari kuukautta on oikein passeli ja sitten alkaakin jo taas viherpeukaloa syyhyttää.

Ennen lisävalojen hankkimista tauko kesti noin 5 kuukautta ja se oli itselleni ehdottomasti liikaa. Puutarhakaipuu oli aina ihan kauhea!

Aloitan ensimmäiset kylvöt 1.1. Yleensä olen kylvänyt silloin joitakin paprikoita ja orvokkeja. Orvokit ovat siitä kivoja, että ne saa aikaisin ulos, eli kun sisällä tilanpuute alkaa olemaan akuuteimmillaan, saa jo ensimmäiset taimet vietyä ulos. Ainakin teoriassa. Todellisuudessa huomaan tilanpuutteen iskevän jo heti maaliskuussa ja aika harvoin silloin vielä on orvokkejakaan ulos saanut.

Nyt on hyvää aikaa tehdä suunnitelmia ja tarkistaa, onko kaikkia tarvikkeita jo kotona. Jos ei ole, niin niitä ehtii hyvin hankkimaan. Puhtaita ruukkuja, lannoitteita, esikasvatusmultaa ja siemeniä.

Meillä on kotona melko rajalliset tilat ja teen kylvöjä joko keittiössä tai kodinhoitohuoneessa. Kumpikaan ei ole ihan paras mahdollinen paikka, sillä multa ei kummassakaan paikassa herätä ainakaan muussa perheessä ilon kiljahduksia. Sen vuoksi olen kokenut kylvöjä tehdessä todella käteväksi Root!t-juurrutussienet. Ei tule minkäänlaista sotkua ja siemenet itävät niissä erittäin hyvin.

Vinkki: kannattaa hankkia kerralla 24 kpl:n pakkaus, jossa on mukana astia, jossa sienet pysyvät järjestyksessä ilman sotkua ja jossa niitä on vaivaton kastella ja sen lisäksi pussukka, jossa on pelkkiä sieniä 50 kappaletta.

Root!t juurrutussienet löydät klikkaamalla tästä.

Viime vuonna harmittelin, kun paprikat eivät lähteneet kunnolla kasvamaan. Koin suorastaan edellisvuosi-kateutta, kun vertasin edellisen vuoden ja sen hetkisten taimien tilannetta. Aiempana vuotena paprikat jo kukkivat ja viime vuonna samaan aikaan paprikat olivat tehneet yhdet varsinaiset lehdet. Erona kasvatuksissa oli se, että aiempana vuotena olin käyttänyt heti itämisen jälkeen BioBizz RootJuicea sekä kasvun edetessä muita BioBizz-lannotteita, ja viime vuonna en. Sitten, kun hankin jälleen BioBizz-tuotteet, niin kasvu alkoi vauhdilla.

Eli tänä vuonna hellin taimiani alusta saakka näillä tuotteilla! Olen kokenut todella näppäräksi BioBizz Starters-Packin, josta löytyy kaikki ravinteet taimivaiheesta kukintaan ja siitä satoon saakka. Helppoja käyttää ja näiden avulla saa runsaan, hyvänmakuisen sadon.

BioBizz Starters-Pack löytyy klikkaamalla tästä.

Ennen vuoden vaihdetta teen vielä suunnitelman paprikoiden osalta, mitä aion kasvattaa, tarkistan ruukkujen tilanteen, puhdistan lämmitettävän minikasvihuoneen ja varmistan, että kaikkia haluamieni lajikkeiden siemeniä löytyy vielä. Toki täytyy kokeilla myös jotakin uutta lajiketta, eli siementen hankinta on joka tapauksessa ajankohtaista.

Alkuvuonna teen koko kevään kylvösuunnitelman, jotta muistan varmasti hankkia kaikki ne siemenet, joita tarvitsen, enkä unohda kylvää niitä ajoissa.

Melkein voisi sanoa, että uusi puutarhakausi on jo alkanut! Ainakin niin paljon se on jo ajatuksissa!

Mukavaa uutta vuotta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme