11.01.2021

Taimia ja lisävaloja

Aloitin perinteisesti uuden vuoden tekemällä ensimmäiset kylvöt 1.1 Kylvin kuusi lajiketta paprikaa. Ensimmäisenä vuorossa olivat Ramiro Yellow, Bogdan, Orange Miracle, Scythian Gold, Californian Wonder, sekä nimetön tumma lajike.

Kylvöjä tehdessä havaitsin, että siemenet alkavat olemaan melko vanhoja, joten kylvin reilusti siemeniä jokaiseen Root!t-sieneen. Päättelin, että ainakin osa lajikkeista saattaa jäädä kokonaan itämättä. Lisäksi Scythian Gold-siemeniä oli vain muutamia.

Ensimmäiset paprikat itivät 8.1, eli reilun viikon kuluttua kylvöstä ja muutaman päivän sisällä taimia alkoi nousemaan Ramiro Yellow, Californian Wonder ja nimettömän poteista.

Ainakin toistaiseksi Bagdan, Orange Miracle ja Scythian Gold ovat itämättä. Katsotaan, kuinka niiden käy loppujen lopuksi. Paprikathan saattavat itää hyvinkin hitaasti, eli odottelen rauhassa vielä toisenkin viikon, ennenkuin menetän niiden suhteen toivoni.

Kylvöt tein Root!t-juurrutussieniin ja laitoin kylvökset lämmitettävään minikasvihuoneeseen. Kun ensimmäiset siemenet olivat itäneet, siirsin koko minikasvihuoneen keittiöpuutarhaan lamppujen alle.

Toistaiseksi olen pitänyt kasvihuoneen kuvun taimien päällä, vaikka se estääkin valoa, mutta haluan itämättömille siemenille taata vielä lämpöä ja tasaisen kosteuden.

Keittiöpuutarha ei riitä kaikille taimille ajatellen lisävalaistuksen tarvetta. Siinnä loppuu tila kesken viimeistään helmikuussa.

Meillä on melko rajalliset tilat sisällä puutarhaharrastukseeni ja sen takia olemme pyrkineet tekemään tilaa säästäviä ratkaisua. Yksi on tämä, että seinällä on hylly, jossa on keittiöpuutarha ja hyllyn alapuolella on toinen lisävalo, eli LED-taimivalaisin Hortimol TLED 40 w.

Kun ensimmäiset taimet kasvavat suuremmiksi ja tarvitsen keittiöpuutarhan pienille taimille, niin suuremmat siirtyvät LED-valon alle. Nyt valaisin roikkuu vielä vähän hassusti, mutta kun taimet siirtyvät sen alle, niin säädämme sen oikealle korkuudelle.

Valaisimessa on pitkät vaijerit, eli sen korkeutta saa helposti säädettyä sopivalle tasolle.

Valaisin on matalaprofiilinen ja vesitiivis, passiivijäähdytetty täyden spektrin LED-kasvivalaisin, joka on suunniteltu tuottamaan tasainen valonjaukama erityisesti taimien, siemenien ja pistokkaiden kasvua varten. Se ei kuumene, joten sen voi sijoittaa myös lähelle taimia.

Tykkään tästä, kun tämä on helppo asentaa mihin vain, valaisin on näppärän kokoinen ja siistin näköinen ja ennen kaikkea, koska se ei kuumene ja siitä todella riittää valoteho kasveille.

LED-valaisimet ovat todella suosittuja, eikä syyttä. Ne ovat energiatehokkaita ja ne eivät kuumene, kuten monet muut valaisimet. Pavunvarresta löytyy useammanlaisia LED-valaisia. Löydät ne kaikki klikkaamalla tästä.

Paprikan kylvöjä jatkan lähiaikoina. Päätin, etten tänä vuonna haali hirveän paljon eri lajikkeita, vaan keskityn lähinnä muutamien tuttujen, hyväksy havaittujen lajikkeiden kasvatukseen ja niiden lisäksi otan pari-kolme itselleni ihan uutta lajiketta kasvatukseen.

Näistä lisää ensi kerralla!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme