04.03.2024

Tomaattien kylvö

Tomaatit vaativat pitkän esikasvatusajan, eli maaliskuu on niiden kylvöön passeli aika. Nyt luonnonvalokin jo riittää kylvöksille, joten jos on joutunut panttaamaan lisävalon puuttumisen vuoksi kylvöjen aloittamista, niin enää ei tarvitse odotella.

Olen vieläkin vähän kahden vaiheilla, että kasvatanko vain muutamaa hyväksi havaittua lajiketta vai panostaisinko värien ja muotojen kirjoon. Eriväriset ja -muotoiset tomaatit näyttävät niin super ihanilta, mutta toisaalta sadokkuuden kannalta voisi olla parempi keskittyä varmasti satoisiin lajikkeisiin.

Ainakin aloitan nyt varmoilla lajikkeilla, joiden siemeniä löytyi kotoa, eli kylvin Sweet Million, Supersweet 100 ja Tumbling Tom Red-lajikkeita.

Pientä yllätyksellisyyttäkin täytyy aina olla, joten kun löysin nimettömän pussukan toisen pussin sisältä, niin täytyihän siitä siemen laittaa itämään ja katsoa, mitä siitä tulee.

Tutusti kylvin siemenet juurrutussieniin. Olen todennut ne niin näppäriksi, etten oikeastaan enää tee multakylvöjä. Kylvöt saa tehtyä tosi siististi ja sienissä taimet saavat kasvaa kaikessa rauhassa ennen koulimista.

Pienten taimien kanssa helposti on kuivumisongelmia, joita taimet eivät kestä. Juurrutussienissä kosteus pysyy niin hyvin, ettei kuivuusvahinkoja kovinkaan helposti pääse tapahtumaan.

Kuvassa näkyy erikokoisten tomaattien siemeniä. Pienissä lajikkeissa on usein myös hyvin pienet siemenet, ja taas suuremmissa vähän isommat.

Nyt kylvökset on laitettu lämmitettävään minikasvihuoneeseen, jossa ne saavat olla siihen saakka, kunnes ovat itäneet. Tomaatit itävät muutamasta päivästä noin viikkoon. Lämmitettävässä minikasvihuoneessa itäminen on ainakin aiemmin tapahtunut tosi nopeasti, eli ei tarvitse montaa päivää odotella sirkkalehtiä ilmestyväksi.

Sen jälkeen siirrän ne pöytäpuutarhan lamppujen alle. Sitä ennen tosin täytyy paprikoille löytää parempi paikka, sillä ne alkavat olemaan ihan villiintyneet ja lamppuja joutuu nostamaan muutaman päivän välein.

Lisää paprikoiden kuulumisia sekä uusia kylvöjuttuja ensi kerralla parin viikon kuluttua.

Ihanaa maaliskuuta. Nyt voi jo sanoa: kevät on saapunut!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme