Vihdoinkin on koittanut se kauan odotettu aika, eli se, kun taimet pääsee istuttamaan kasvihuoneeseen. Mikäli kasvihuoneessa ei ole lämmitystä, niin etenkin yölämpötiloja kannattaa kuitenkin tarkkailla. Mielummin istuttaa taimet vähän myöhemmin, kuin palelluttaa ne.
Vaikka päivällä kuvittelisi, että kasvihuone pysyy lämpimänä, niin yllättävän alas sieläkin lämpötila yön aikana menee. Meillä on 6 mm:n kennokasvihuone ja olin kuvitellut, ettei sielä lämpötila laske yöllä kovinkaan alas, vaikka ulkona olisikin kylmä. Väärin luulin! Eroa ulkoilman ja kasvihuoneen lämpötilojen välillä ei ole montaa astetta öiseen aikaan.
Olen kuitenkin uskaltanut tomaatteja alkaa istuttamaan kasvihuoneeseen ja toivon, ettei enää öisinkään kamalan kylmää ole. Suuri lämpötilojen vaihtelu ei tee taimille hyvää, eli vaikka ne selviävät hengissä, niin silti ne ottavat vähän nokkiinsa näistä kylmistä öistä. Lämmitystä kasvihuoneeseen en aio silti laittaa, ellei selvästi halla ole tulossa.
Meidän tontilla on öisin aina 2-3 astetta kylmempää, kuin mitä sääennusteet lupaavat, eli tänne halla tulee helposti. Tämä on toki kotipuutarhurin näkökulmasta kurjaa, mutta asian kun tiedostaa, niin siihen voi varautua. Suosittelen siis tekemään vertailua oman tontin ja sääennusteiden lämpötilojen välillä, jotta osaa paremmin varautua kylmän tuloon.
Kasvihuoneessakin hallaharsot ovat hyvä keino torjua hallaa, joten niitä voi levitellä kasvien suojaksi. Itse laitan tomaatin taimille tukinarut jo istutusvaiheessa, joten harsotus on vähän hankalaa.
Yleensä olen luottanut siihen, että täynnä oleva 200 litran vesiastia ja kynttilät pitävät hallan loitolla kasvihuoneesta. Olen uskaltanut ottaa riskin silloin, kun olen kasvattanut varataimia. Tänä vuonna vain muutamasta lajikkeesta on varataimet, joten mahdollinen paleltuminen olisi henkilökohtainen katastrofi.
Toissayöksi oli luvattu 3 astetta lämmintä ja huomasimme loppuillasta, että lämpötila oli tipahtanut jo 4:n asteeseen, vaikka ennusteen mukaan siihen aikaan olisi pitänyt olla vielä 7 astetta lämmintä. Laitoimme kasvihuoneeseen auton sisätilalämmittimen ja ajastimme sen lämmittämään muutaman tunnin ajan kylmimpään aikaan. Onneksi, sillä aamulla autojen lasit olivat aivan umpi jäässä.
Pidemmän päälle auton sisätilanlämmitin ei ole fiksuin ratkaisu, joten tarkoituksena on hankkia kasvihuoneeseen oma lämmitin lähiaikoina. Saanpahan nukkua yöni rauhassa ja syksylläkin kausi voi jatkua pidemmälle lämmittimen turvin.
Meillä on kasvihuoneessa kasvualustana järvenpohjamultaa, turvetta ja kompostia Hevosenlantaa laitoin viime vuonna reilusti, mutta siitä lienee ravinteet jo käytetty.
Lannoitteeksi kokeilen tänä vuonna ensimmäistä kertaa Natria Verijauhon ja Nekon Luonnonkali-lannoitteen yhdistelmää. Verijauho sisältää runsaasti typpeä ja se lisää maaperän mikrobien toimintaa. Runsas typpisyyden vuoksi käytän sitä vain istutuksen yhteydessä. Tomaatti ja paprika vaativat runsaasti kaliumia, joten Luonnonkali sopii niille erinomaisesti. Laitan Luonnonkalia istutuksen yhteydessä ja myöhemmin kesällä teen vielä lisälannoituksen sillä. Näiden lisäksi katan multapinnan ruohosilpulla kauden alkuvaiheessa muutamaan kertaan. Toivotaan, että näillä eväillä saadaan runsas ja hyvänmakuinen sato!
Paprikat ovat vielä sisällä, mutta ne ovat tomaattien jälkeen istutusvuorossa. Paprikoiden osalta pääsimme satokauden jo aloittamaan, kun Patio Red kypsytti ensimmäisen hedelmän. Hjam! Myös Gourmet ja Monanta ovat aivan pian kypsiä herkuteltaviksi.
Ihanan kiireisiä päiviä ja viikkoja on tiedossa. Istutuspuuhaa riittää, sillä vasta hyvin pieni osa on istutettu ja sisällä odottelee vielä lähes parisensataa taimea omalle kasvupaikalleen pääsyä. Kun tomaatit ja paprikat on istutettu, onkin vuorossa kasvimaiden laitto. Siitä lisää ensi kerralla!