08.02.2021

Taimien kasvua

Paprikan taimille meinasi käydä onnettomuus. Ne pääsivät kuivahtamaan ja osa olikin jo ihan henkihievereissään. Onneksi selvisin säikähdyksellä ja totesin jälleen, että joka päivä kannattaa käydä tarkistamassa kasvualustan kosteus.

Onnettomuudesta huolimatta taimet ovat kasvaneet ihan mukavasti. Viime viikolla koulin ne omiin pieniin ruukkuihinsa kasvamaan ja nyt parina viikkona taimet ovat saaneet BioBizz Juice-Rootia ja viime viikon lopussa lisäsin kasteluveteen myös BioHeven- ja BioGrow-lannotteita. (BioBizz-lannoitteet löydät Pavunvarresta klikkaamalla tästä.)

Tänä aamuna kuvattu ja 1.1 kylvetty paprikan taimi näyttää tältä:

Kaksi viikkoa sitten taimi kasvatteli ensimmäisiä varsinaisia lehtiään:

Viikkoa aiemmin taimet olivat vielä ihan pikkuruisia:

Taimien kasvulle sokaistuu. Etenkin paprikan taimet kasvavat aluksi niin hitaasti, että välillä tuntuu, ettei niille tapahdu mitään. Mutta kasvun päästyä kunnolla vauhtiin, tapahtuukin jo viikossa hurjan paljon.

Kuvista aina huomaa, kuinka paljon taimet loppujen lopuksi muuttuvatkaan yhden tai kahden viikon aikana. Vaikka tuntuisi, että taimet eivät ole kasvaneet ollenkaan, niin kuvista huomaa olleensa väärässä.

Kuvat ovat hyödyllisiä myös tulevia vuosia ajatellen ja niiden avulla voi tehdä vertailua. Kenties jopa lohduttautua sillä, että vielä ehtii, vaikka välillä tuntuu epäonnistuneensa.

Olen ajatellut, että tänä vuonna taimet kasvavat hitaasti ja ne ovatkin olleet ikävän huonolla hoidolla. Mutta vertasin niitä viime- ja edellisvuosien kuviin. Viime vuonna tähän aikaan saman ikäisissä taimissa oli ensimmäisien varsinaisien lehtien alut. Viime vuosi näyttikin aluksi ihan katastrofaalisen huonolta paprikoiden suhteen, mutta hyvin taimet ottivat kasvuspurtin ja satoa saatiin alkukesästä pitkälle syksyyn saakka. Eli tänäkään vuonna ei ole hätää.

Vastaavasti toissavuonna paprikan taimet olivat muistini mukaan tähän aikaan jo valtavia, mutta kuvista selvisi, että loppujen lopuksi näin ei ollutkaan. Toki niissä tämän vuoden taimiin on iso ero, mutta äkkiä tuo kasvu otetaan kiinni.

Silloin saman ikäisissä taimissa oli kolmannet varsinaiset lehdet lähteneet kasvamaan.

Eli kiirettä ei vielä oikeasti ole. Ja oikeastaan, en ole vielä kaikkia paprikan siemeniä edes kylvänyt ja silti meinaan niistä ehtiä hyvin satoa saamaan.

Parisen viikkoa sitten kylvetyt taimet alkavat olemaan valmiit koulintaan ja sitten pääsen kylvämään viimeiset paprikan siemenet tältä vuodelta.

Sen jälkeen alkaakin ihan lemppari vaiheeni, nimittäin tomaattien kylvöt!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme