24.02.2021

Hankikylvöt

Hankikylvöt on helppo tapa lisätä perennoja. Monien perennojen siemenet vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen ja hankikylvöjen avulla se hoituu helpoiten.

Yksinkertaisuudessaan siemenet kylvetään kosteaan taimi- ja kylvömultaan, jonka jälkeen kylvökset viedään ulos ja peitetään lumella. Kylvöastioiksi käy tavallisten ruukkujen lisäksi esimerkiksi pestyt margariinirasiat tai jauhelihapakkaukset, kunhan muistaa tehdä pohjiin reikiä. Keväällä lumien sulettua taimet alkavat kasvamaan.

Lumien sulettua on kuitenkin muistettava huolehtia, ettei kylvökset kuivu. Auringossa pienten taimirasioiden multa kuivahtaa todella nopeasti, joten suosittelen, ettei kylvöksiä jätetä pihan aurinkoisimpaan paikkaan.

Viime vuonna meillä ei päässyt hankikylvöjä tekemään ollenkaan, kun lunta ei ollut. Onneksi tänä vuonna taas pääsee hankikylvöjä tekemään.

Kylvin erilaisien akileijojen siemeniä ihan sikin sokin samaan rasiaan ja hautasin kylvörasian hangen alle odottelemaan kevättä.

Itämisen jälkeen koulin taimet omiin ruukkuihinsa ja istutan ne perennapenkkeihin vasta, kun niissä on jo useampia lehtiä.

Akileijat kukkivat yleensä kylvöstä seuraavana vuonna. Siemenistä lisääminen ei siis ole hätäisen hommaa, mutta todella paljon edullisempaa, kuin ostaa kaikki taimet valmiina.

Ja onhan itse kasvatetuissa kasveissa jotakin erityisen rakasta!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme