09.03.2021

Maaliskuun kylvöt

Maaliskuu on hyvä aika aloittaa taimien esikasvatus, vaikkei lisävaloa olisikaan tarjolla. Luonnonvalon määrä on jo lisääntynyt huomattavasti, joten taimet saavat tarvitsemansa valon eteläisellä ikkunalla.

Taimien kasvatus säästää rahaa ja lajikevalikoimat ovat selkeästi paremmat siemenistä kasvattaessa kuin valmiit taimet ostaessa.

Maaliskuu on hyvä aika kylvää paprikat ja tomaatit. Tomaatit ehtivät hyvin vielä huhtikuussakin, mutta itse kylvän tomaatit jo nyt, jotta saan niistä aikaisin satoa.

Pitkän esikasvatusajan vaativia yrttejä ovat muun muassa basilika, mäkimeirami ja tinjami. Erikoisemmat lajikkeet kannattaa kasvattaa siemenistä, mutta itse suosin perusyrteissä valmiita taimiruukkuja. Kauppojen hevi-osastolta löytyy edullisia yrttiruukkuja, jotka alkukesästä jaan osiin ja istutan kasvihuoneeseen. Nopeaa, helppoa ja edullista.

Maaliskuussa alkava esikasvatusaika on yleensä puutarhailijalle ilon aikaa, sillä puutarhaikävä alkaa olemaan jo suuri, mutta ulos ei vielä pääse puuhastelemaan. Esikasvatukset tuovat tervetullutta helpotusta puutarhaikävään.

Mikäs sen ihanempaa, kuin saada vähän multaa kynsien alle ja päästä seuraamaan taimien kasvua!

Muutama vinkki esikasvatukseen:

  • Hanki hyvää, laadukasta taimi- ja kylvömultaa. Itse suosittelen BioBizz Light Mix multaa
  • Hanki uudet esikasvatusruukut
  • Idätä kylvökset lämpimässä paikassa, esimerkiksi lattialämmityksen tai lämminvesivaraajan päällä. Erinomainen idätyspaikka on myös lämmitettävä minikasvihuone
  • Vie taimet heti itämisen jälkeen valoisaan paikkaan
  • Hanki kunnon lannoitteet, joilla taimet saavat heti hyvän startin
  • Kastele säännöllisesti, mutta vältä sitä, että kasvualusta on jatkuvasti märkää. Kastele mieluiten alakautta

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme