24.07.2023

Kasvihuoneen satoa

Lapsiperheessä kasvihuoneen sato katoaa niin nopeasti parempiin suihin, että on vaikeuksia pysyä kameran kanssa syöntitahtia edellä. Aivan kuin itse en napsisi kurkkuja ja tomaatteja suoraan puskasta suuhuni…

Meillä on aina lapsillakin ollut lupa mennä kasvihuoneisiin herkuttelemaan. Mikäs sen parempi tapa innostaa hyötykasvien kasvatukseen, kun antaa oppi siihen, miten ihanaa se on, kun ensin tekee töitä kasvien eteen ja sitten herkkuja pääsee napsimaan joka ikinen päivä. On aivan eri asia syödä keittiössä tomaatit lautaselta kuin ottaa lämmin tomaatti suoraan puskasta ja syödä saman tien. Kokemuksena näitä ei voi verrata mitenkään.

Vaikka kamera onkin jäänyt toiseksi näissä mittelöissä, niin olemme päässeet jo nauttimaan tomaateista, kurkuista, paprikoista, mansikkakoisoista, munakoisoista, salaatista ja yrteistä.

Green Sausage-tomaatti on osoittautunut joksikin ihan muuksi. Väri on oikea, mutta muoto on väärä. Green Sausagen pitäisi olla pitkulainen, mutta nämä ovat aivan pyöreitä. Ne voisivat olla Green Zebraa.

Olen joskus aiemmin Green Sausagea kasvattanut ja todennut sen erittäin herkulliseksi. En muistanut ollenkaan, minkä muotoinen sen pitäisi olla ja olen nyt muutaman viikon ihmetellyt, miten olen pitänyt sitä aiemmin niin hyvänä, kun nyt maku on melko mitäänsanomaton.

Tarkistin vanhoja kirjoituksia tomaateista ja olen 5 vuotta sitten manaillut Green Zebran vetisyyttä ja mauttomuutta, joten luultavasti siemenet ovat menneet jossakin vaiheessa sekaisin. Ikävä kyllä kasvatin taimia hyvin monta, koska niidenhän piti olla älyttömän herkullisia. Vähän kyllä naurattaa itseänikin…

Tarinan hyvä puoli on, että aloin lukemaan vanhoja kirjoituksiani ja tajusin unohtaneeni todella hyviä lajikkeita vain siksi, ettei siemeniä ole enää jäljellä. Ratkaisu ongelmaan: ensi vuodelle uusien siementen tilaaminen!

Munakoisoista olemme saaneet myös satoa. Muistanette ehkä, kun kerroin, etten usko edes pitäväni munakoisosta, mutta halusin kokeilla jotenkin uutta ja sen kukat ovat niin kauniit, että päädyin kokeilemaan munakoison kasvattamista.

Viikko sitten tein täytettyjä munakoisoja ja uulalalaaa, miten älyttömän hyviä ne olivatkaan. Nyt en malta odottaa, että munakoisot kasvaisivat.

Luultavasti ensi vuonna minut valtaa munakoisohulluus ja on pakko päästä kokeilemaan monia erilaisia munakoisoja.

Kurkuissa on ollut ongelmana kukkien pölyttyminen. Pienet kurkut kellastuvat ja tipahtavat pois. Ainoastaan Hopeline-lajikkeesta olemme saaneet satoa tähän mennessä. Tässä täytyy sanoa, että laatu on korvannut määrän. Kurkut ovat olleet todella herkullisia.

Mansikkakoisoihin olen aivan rakastunut. Suorastaan harmittaa, miten huonosti taimia kohtelin. Ne olivat minimaalisissa ruukuissa ja istutinkin taimet todella myöhään. VIRHE! Herkullisempaa kasvihuonekarkkia en osaa edes kuvitella.

Ensi vuonna mansikkakoisojen taimet saavat erityiskohtelua, joten sadon määräkin lienee silloin suurempi. Tänä vuonna päästään vain maistelemaan, mutta jokainen hetki on todella erityinen.

Paprikoita on kypsynyt hissukseen, mutta pian on se hetki, kun niitä on yhtä aikaa kypsänä niin paljon, että joutuu ihan miettimään, mitä niillä tekisi. Mielenkiinnolla odotan uusien lajikkeiden maistelua.

Oreganot ja basilikat ovat ihana lisäkasvihuoneessa. Oreganot talvehtivat kasvihuoneessa ja näyttävät leviävänkin kiitettävästi, mutta basilikat istutan vuosittain uudelleen. Rakastan tuoretta basilikaa ja oreganoa. Jo niiden tuoksu herättää ruokahalun välittömästi.

Vesimelonit ovat vasta nyt alkaneet kukkimaan. Toivottavasti ensi kerralla päästään jo seuraamaan vesimelonin kasvua.

Ihanaa heinäkuun loppua!

Hillevin puutarha

Lue lisää artikkeleitamme