Kasvihuoneissa lienee kasvu jo kuumimmillaan ja helteet ovat pitäneet huolen siitä, että kasvihuoneissa muutenkin käydään kuumana. Kasvihuoneeseen yleensä istutetaan lämpöä rakastavat kasvit, mutta liiallinen kuumuus on kaikille kasveille haitallista.
Kuumuutta voi helpottaa varjostamalla kasvihuoneita erilaisilla verhoilla ja pitämällä kaikki mahdolliset ovet ja ikkunat avoimena.
Meillä on kaksi tunnelikasvihuonetta, joita en varjosta mitenkään, mutta päivin öin auki on kattoluukut sekä ovet. Tuuletuksesta huolimatta lähes kahden viikon yhtäjaksoinen helle sai aikaan sen, että tomaatin kukat eivät pölyttyneet. Kukat vain tipahtivat pois. Tämän vuoksi moni tomaattiterttu jää hyvin vajaaksi.
Tomaatti lienee se yleisin kasvihuoneen kasvi, josta ajatellaan, että se rakastaa lämpöä, joten ei ehkä edes tiedetä, että liika on sillekin liikaa. Jos siis kukinnoille käy näin, niin kannattaa alkaa kiinnittämään huomiota kasvihuoneen lämpötilaan ja saada lämpötila laskemaan, mikäli mahdollista.

Muistan itse ensimmäisen huppukasvihuoneeni osalta, että olin kuullut, kuinka tomaatti rakastaa lämpöä, joten sitähän sille tarjosin. Hellepäivinä pidin kasvihuoneen suljettuna ja ihmettelin kovasti, kun tomaatteja ei alkanut kuulumaan. Onneksi viisaampi puutarhailija ohjeisti, että sauna ei kuitenkaan ole tomaatin paikka, vaikka lämpöä rakastaakin.
Oppirahat on siitäkin siis maksettu!
Runkotomaatit kasvattavat varkaita yllättävän nopeasti. Varkaiden poisto kannattaa tehdä viikoittain. Varkaat saa helposti poistettua ihan vain taittamalla ne kasvukohdasta. Etenkin pienet varkaat lähtee lähes nyppäisemällä.


Kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, kun lämpötilat eivät ole vielä nousseet niin korkeaksi. Kasvit saavat hyödynnettyä veden paremmin ja lisäksi itseäänkin ajatellen kasvihuoneessa on paljon mukavampi työskennellä, kun siellä ei ole kamalan kuuma.
Jos taimet ovat vielä tukematta, niin nyt kannattaa tuet viritellä, jotta taimet eivät kaadu sadon alkaessa kasvamaan.
Jos olet istuttanut taimet toukokuun puolella ja laittanut kasveille silloin varastolannoitteen, niin uusinta lannoituksen aika olisi nyt, ellet laittanut lannoitetta koko kesän tarpeisiin. Nyt voi vielä hyvin antaa myös typpipitoista lannoitetta ja hyödyntää esimerkiksi ruohosilppua taimien juurilla, mutta heinäkuun edetessä kasvit eivät enää kaipaa typpeä. Typpi saa aikaan nopeaa kasvua, mutta pianhan haluamme kasvien keskittyvän sadon kasvatukseen.
Ruohosilpusta tosin on muitakin hyötyjä kuin lannoitus. Se toimii hyvänä maanpeittona rikkaruohoja vastaan ja vähentää kosteuden haihtumista mullasta. Maatuessaan se parantaa maanlaatua. Monipuolinen hyöty siis.

Aivan pian päästään sadon pariin kasvihuoneista. Voi olla, että olet jo päässyt maistelemaan oman sadon herkuja, mutta mikäli et vielä ole, niin pian on senkin aika!
Ihanaa kesäkuun loppua ja heinäkuun alkua. Ensi kerralla blogissa aiheena pohdinta siitä, miksi tänä vuonna paprikat näyttävät onnistuvan erityisen hyvin.